Teamontwikkeling is normaal gesproken al geen sinecure. Maar wanneer er ook rekening gehouden moet worden met corona-maatregelingen, wordt de uitdaging misschien nog wel iets groter. Want hoe hou je verbinding met collega’s als je niet meer even langs elkaars bureau kan lopen? En hoe weet je eigenlijk wat er als team te ontwikkelen valt als je elkaar alleen af en toe in een zoom-vergadering ziet? Teamontwikkeling tijdens corona; Ga er maar aan staan!

De ‘vertrouwde’ teamontwikkelthema’s als vertrouwen, aanspreken, besluitvorming, onderlinge communicatie, gebruik van elkaars talenten, zelfsturing zijn tijdens corona natuurlijk net zo relevant als daarvoor. Sommige worden juist nog belangrijker om aandacht aan te besteden. Doordat je bijvoorbeeld niet meer fysiek in een ruimte aan het werk bent, is het nog belangrijker om de doelen en verdeling van taken met elkaar af te stemmen. Ook vraagt de andere manier van samenwerken meer van het onderlinge vertrouwen, terwijl de neiging juist bestaat om meer te gaan controleren. Andere thema’s lijken daarentegen minder relevant. Zo is er online een stuk minder groepsdynamiek en groepsinteractie dan voorheen. Echter onder de oppervlakte spelen deze thema’s op afstand zeker wel mee.

Teamontwikkeling in coronatijd

corona proof outdoor oefening

Outing Holland biedt allerlei werkvormen om met diverse teamthema’s te ervaren en experimenteren. De activiteiten zijn Leuk en leerzaam, Actief en reflectief. We doorlopen de volledige cyclus van Kolb zodat alle leerstijlen aan bod komen. De oefeningen geven de mogelijkheid om met jouw team aan de slag te gaan met thema’s als omgaan met verschillen, versterken van elkaars talenten, afstemming en communicatie, etc. We kunnen, afhankelijk van de wens, terugkijken naar de afgelopen tijd, reflecteren op wat het heeft gebracht en wat bleek lastig. Of we gebruiken het programma vooral om vooruit te kijken en met het team een nieuwe oriëntatiefase in te gaan die weer energie geeft voor nieuwe teamontwikkelstappen.

Er zijn diverse actieve werkvormen die in te zetten zijn voor teamontwikkeling tijdens corona. Deze kunnen we in ieder geval van harte aanbevelen:

Corona proof teamontwikkelen

Veiligheidscheck coronaOok voor de komst van corona hadden wij veilig werken al hoog in het vaandel staan, zowel voor, tijdens als na afloop van onze activiteiten. In deze 1,5 meter-maatschappij zorgen we dus ook dat we veilig kunnen werken. Dit doen we met behulp van onze Corona do’s en don’ts. Bij ons zal je niet snel afgezette looppaden vinden of vakken waar je wel en niet mag staan. Maar we doen juist een beroep op elkaars gezonde verstand en verantwoordelijkheidsgevoel. Aan het begin van elke sessie staan we daarom ook met elkaar stil hoe we samen omgaan met deze gedeelde verantwoordelijkheid. Uiteraard faciliteren wij voldoende middelen zodat we veilig en hygiënisch kunnen werken.

Qua veiligheid hebben we sowieso al een voorsprong aangezien uit verscheidene onderzoeken blijkt dat buiten werken veel veiliger is dan binnen. Fijn, want wij zijn fan van buiten! En al onze opdrachten zijn in een 1,5 meter context uitvoerbaar en volledig coronaproof. Dus heb je behoefte om met de ontwikkeling van je team aan de slag te gaan? Wij staan coronaproof voor je klaar. En onthoudt…buiten is beter dan binnen!

Meer informatie?

Mocht je meer informatie willen over onze teamontwikkeling tijdens corona, bel ons en we leggen het graag uit. Tevens hebben wij een aanbod voor grote organisaties die meerdere teams eenvoudig de gelegenheid willen bieden aan het team te bouwen.

Outing Holland

Bij Outing Holland leer je door te doen! We geloven er in dat ervaring leert. Dat het letterlijk en figuurlijk in bewering brengen van mensen een effectieve manier is om te leren. We helpen organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van leer- en ontwikkeltrajecten door gebruik te maken van diverse actieve werkvormen, management games en outdoor oefeningen.

Outing Holland scoort een 9,3 uit 10 op basis van 17 beoordelingen
Verbinden tijdens corona