Eigenlijk werken we al jaren online/digitaal samen. Toch? Denk bijvoorbeeld aan email of samen aan een gedeeld document werken. En misschien werkte je ook allang met conference calls en/of beeldbellen. Maar sinds corona is online samenwerken niet meer weg te denken. Want als je fysiek niet bij elkaar kunt of mag komen, ontmoet je elkaar ‘gewoon’ online. De letterlijke afstand van online werken doet iets met jou en je team. Hoe blijf je dan echt in verbinding met elkaar? Hoe zorg je voor een prettige werksfeer? En hoe blijf je eigenlijk van en met elkaar leren?
We helpen je graag om jullie online samenwerking te verbeteren! Neem contact op om te horen hoe we jou en je team hierbij kunnen ondersteunen.
Online interactie
Online samenwerken en communiceren is toch anders dan op kantoor. Maar waar ligt dat aan? Het IPIG-model illustreert welke cruciale verschuivingen er plaatsvinden bij online werken.
Als we online met elkaar samenwerken, communiceren we vaak (veel vaker dan live, ‘op het werk’) over de inhoud en procedures van ons werk. Immers, de vergadertijd en de spreektijd is vaak beperkt. We richten ons op de kern van het werk waardoor de inhoud en de procedures vooral ‘op tafel’ komen. Daarnaast zijn ze ook vaak nog eens, eenvoudig (en noodzakelijk) om te bespreken. Doordat de inhoud en procedures meer aandacht krijgen zie je dat de interactie (gedrag) en het gevoel of de emotie meer en meer in de schaduw komen te staan. Deze communicatieniveaus verdwijnen als het ware ‘onder de tafel(s)’. Of ‘achter de schermpjes’.
Echter, als de onderlinge communicatie of de interactie online niet lekker loopt, zal dat uiteindelijk door iedereen gevoeld worden en de effectiviteit van de werkzaamheden in weg kunnen gaan zitten. Niets doen is dan geen optie. Door de inhoud even te parkeren en met elkaar datgene wat onder tafel speelt op de ‘digitale tafel’ te leggen en te bespreken, kan de verbinding en de effectiviteit van het gehele team vergroot worden. Ons dringende advies: blijf aandacht besteden aan de onderste twee communicatieniveaus bij het online werken. Misschien nog wel meer dat dat je offline ooit deed…
Lees hier 2 voorbeelden van online programma’s die helpen online interactie bespreekbaar te maken. Maar je kunt al klein beginnen. Start bij het eerstvolgende online overleg met de vraag ‘Hoe zit je er bij?’ En neem dan niet te snel genoegen met het antwoord; ‘goed’. Vraag gerust even door.
Blijf in ver-binding
Naast het aandacht geven aan de interactie is ‘in verbinding blijven’ een aandachtspunt bij online samenwerken. Het klinkt zo simpel, maar niets is minder waar. Want als je elkaar niet ‘in het echt ontmoet’, kun je elkaar ook echt uit het oog verliezen. Eigenlijk zit het al al in het woord ‘verbinding’ zelf; ‘ver’ en ‘binding’. Breng deze bij elkaar en de opdracht is duidelijk.
Als je ver van elkaar online werkt, zoek regelmatig online verbinding met elkaar, ook naast het werk. Ieder team heeft daarbij zijn eigen voorkeur. Een digitale vrijmibo en een gezamenlijke chatgroep ter vervanging van het praatje bij het koffiezetapparaat of een online een gaaf spel doen zijn daar voorbeelden van. Ook op individueel niveau zijn er diverse mogelijkheden. Bel bijvoorbeeld elke dag een andere collega die je al even niet gesproken hebt. Niet persé om iets zakelijks te regelen, maar gewoon om even bij te kletsen. Zo blijf je verbonden met je collega’s en werk je prettiger samen. Wil je meer tips of ideeën voor werkvormen de die ver-binding kunnen vergroten in deze online tijd, neem gerust contact met ons op.
Online leren en ontwikkelen
‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’ is een quote die bij ons regelmatig voorbij komt. We zijn er van overtuigd dat het belangrijk is dat je aan de (online) samenwerking blijft werken. En soms heb je daar wat ondersteuning voor nodig. We denken graag met je mee.
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een manier om de samenwerking op afstand met je team aan te pakken? Onze werkvorm samenwerken op afstand is daar een perfecte oplossing voor.
Of ben je leiding gevende en op zoek naar handvatten voor het leiding geven op afstand leidinggeven op afstand? We helpen je graag. Klik op de onderstaande knop en vraag vrijblijvend een offerte aan.
Online samenwerken met andere trainingsbureaus
Al ruim 30 jaar werken we graag samen met andere collega trainingsbureaus, opleidingsbedrijven of zelfstandige trainers, adviseurs en coaches. Dat doen we ook online. Een training online verzorgen is significant anders dan op locatie. Het kost vaak meer energie, je hebt te maken met technische uitdagingen en je eigen rol en de onderlinge interactie is anders. Ook ervaringsleren is net even anders als je dat online doet.
Om collega’s van andere opleidings- en trainingsorganisaties hierin te ondersteunen bieden we diverse online ervaringsgerichte opdrachten met ondersteuning van één van onze moderators/ instructeurs; Deze online ondersteuning ontzorgt de trainer/ opleider ten aanzien van het verzorgen van de technische component tijdens een online training of een opleiding.
Of wat dacht je van een training over online ervaringsleren?
Hybride trainingsvormen
Naast de pure online trainingsvormen hebben we ook verschillende zogenaamde hybride varianten ontwikkeld. Hierbij vindt een deel van het programma online plaats en een deel offline – coronaproof – in kleine groepjes in de buitenlucht. Deze programma’s winnen de laatste tijd aan populariteit.
Laat online samenwerken voor je werken.
Neem contact op!
Neem contact op!