Update maart 2021
Online en hybride ervaringsleren, zo ziet dat eruit!

Trainers online ontzorgen? Zo doen we dat!

Geef je een online training en wil jij ervaringsgerichte opdrachten inzetten? Wil je meer energie en beweging in je programma en zorgen dat deelnemers niet alleen passief kennis consumeren maar ook echt wat doen? Maar wil je niet alle aandacht verliezen door technisch gedoe? Zet dan eens ervaringsleren met ondersteuning van één van onze instructeurs in tijdens je online programma! De online facilitaire ondersteuning.

Tijdens het programma wordt je ondersteund door één van onze moderators/ instructeurs, zodat jij je handen en ogen vrij hebt voor de inhoud van je programma. Hierdoor ben je geen aandacht en tijd kwijt aan het opzetten van breakout rooms, mensen verplaatsten van de ene naar de andere ruimte, verzenden van opdrachten, et cetera. Tijdens de opdracht bestaat de mogelijkheid dat de instructeur de rol van klant of opdrachtgever op zich neemt. Deelnemers kunnen daarnaast vragen aan hen stellen over de opdracht. De trainer blijft op deze manier uit mogelijke discussies over de inhoud van de opdracht. Als trainer kan je zo vanuit een neutrale positie waarnemen, feedback geven en observaties delen op de vertoonde interactie. En je hebt dus niet het technische gedoe.

We hebben verschillende actiegerichte online opdrachten ontwikkeld. De opdrachten zijn ontworpen om samenwerken, leiderschap, communicatie, enzovoorts, zichtbaar en bespreekbaar te maken. Wij denken vooraf met je mee in de keuze van de opdrachten en hoe deze het beste zijn in te zetten tijdens jouw trainingsprogramma. Zo kan jij jouw deelnemers een afwisselend programma aanbieden.

Geïnteresseerd in wat wij voor jouw online programma’s kunnen betekenen?
Neem contact op met Wouter via 030 2962456 of stuur een mailtje naar [email protected].

Hiermee maak je ook online interactie bespreekbaar!

Online interactie met collega’s is anders dan live, daar zijn we inmiddels allemaal wel achter gekomen. Over de inhoud van het werk praten gaat professionals digitaal goed af. Dat komt wel terecht op de ‘digitale tafel’. De onderlinge interactie aandacht geven is daarentegen niet altijd zo makkelijk. Hoe kun je online op een leuke en leerzame manier expliciet aandacht geven aan gedrag? Met behulp van korte, krachtige online werkvormen met een bewezen basis opzet natuurlijk! 

IPIG-model

De online interactie is net meer weg te denken op de werkvloer en naar verwachting een blijvend onderdeel in de samenwerking. Met behulp van diverse actieve werkvormen is het mogelijk op een leuke manier expliciet aandacht te geven aan gedrag. Hieronder lees je 2 voorbeelden van programma’s speciaal ontworpen om online met jouw team te doen. Beide programma’s duren 2,5 uur en worden via Zoom gefaciliteerd. Maar er zijn er meer! Je vindt een overzicht van ons online aanbod hier. Op zoek naar iets anders? Onze werkvormen experts denken graag met je mee.

Werkvormen expert inschakelen

Voorbeeldprogramma 1:

Samenwerking in beeld

Voor de komende maanden brengen we in beeld wat het team nodig heeft aan verbinding en werkplezier. De werkvormen geven snel inzicht in waar iedereen staat en leveren, naast een goed gesprek, een concreet beeld op wat ieder uitgeprint thuis kan ophangen (of als screensaver kan instellen 😊). Dit beeld is een meetlat om regelmatig de digitale samenwerking te evalueren.

Opzet programma:

    • Introductie door leidinggevende en procesbegeleider
    • Individuele opdracht om een beeld te zoeken bij de ervaren en gewenste samenwerking (kan ook vooraf)
    • In subgroepen in dialoog aan de hand van gespreksformat
    • Ophalen van huidige en gewenste situatie met Mentimeter
    • Teamopdracht om moodboard te maken van de gewenste samenwerking
    • Afronden middels het maken van afspraken

Voorbeeldprogramma 2:

Doen! Ervaringsleren online

Maken jullie als team op dit moment maximaal gebruik van jullie mogelijkheden? Weet je wat jouw collega nodig heeft? Wat speelt er in het team wat aandacht nodig heeft? Vragen die er toe doen. We gaan aan de slag met een aantal echte doe-opdrachten om de dynamiek te bespreken en te reflecteren op ieders rol in de samenwerking. Deze bijeenkomst geeft nieuwe energie!

Opzet programma:

   • Introductie door leidinggevende en procesbegeleider
   • Twee ervaringsgerichte opdrachten inclusief reflectie (iedereen ontvangt vooraf een paklijst met benodigde huis-tuin-en-keuken-spullen)
   • Afspraken maken over ieders rol: wat blijf ik doen, wat ga ik meer doen, waar stop ik mee

ONLIVE werken: dé combinatie van off- en online

Behoefte om al je teamleden en collega’s weer live te ontmoeten? Hoe graag we ook willen, hoe hoog de nood is, het mag voorlopig nog niet. Hoewel er meer en meer licht door de maatregelkiertjes komt, zullen we naar verwachting tot aan de zomer nog heel veel online moeten doen. Maar er is een manier hoe het toch een beetje live kan!

Samenwerken op afstand met portofoonWij hebben de afgelopen maanden verschillende werkvormen getest die enerzijds online worden uitgevoerd, maar die anderzijds ook een echte ‘ouderwetse’ fysieke offline component meekregen. Deze programma’s noemen wij – lekker nieuwerwets – ONLIVE programma’s. Leuk-leerzame hybride programma’s van 1 dagdeel tot 2 dagen waarbij afwisselend vanachter schermpjes wordt gewerkt en fysieke ontmoetingscomponenten worden ingezet. Geschikt voor thema’s als leiding geven, teamontwikkeling, onboarding en talentontwikkeling.

Tijdens de online interventies zitten de deelnemers korte periodes individueel achter hun scherm voor informatieoverdracht en online reflecties. Tijdens de verschillende fysieke interventies ontmoeten de teamleden elkaar in duo’s of trio’s live en krijgen zij in een geschikte buitenomgeving uiteenlopende uitdagingen of opdrachten. Alles uiteraard geheel coronaproof(!) en eventueel met een sneltest mogelijkheid als extra zekerheid.

Het succes van deze programma’s is zodanig groot dat wij vermoeden dat deze hybride vorm van programma’s, als we straks weer ‘mondkaploos’ door het leven en naar het werk mogen, zomaar eens een belangrijke plaats gaan innemen in ons aanbod van ervaringsgericht trainen. Meerdere organisaties hebben inmiddels het strategische besluit genomen dat medewerkers in de toekomst blijvend bijvoorbeeld 50% offline en 50% online hybride gaan werken.

Wil je meer weten over de ONLIVE mogelijkheden, neem gerust contact met ons op we vertellen je er graag meer over.