Aan de start van de corona crisis werkte heel Nederland van de ene op de andere dag – vitale beroepen uitgezonderd – thuis. Bij sommige organisaties was het al jarenlang mogelijk. Anderen maakten er voor het eerst kennis mee. Of je het al gewend was of niet, thuiswerken brengt uitdagingen met zich mee. We laten je zien hoe je effectief kan thuiswerken tijdens en na de corona crisis.

Teamtraining thuis

De één vindt thuiswerken heerlijk, de ander vindt het absoluut niet prettig. Ook in onze organisatie zijn er mensen die het heerlijk vinden om in alle rust – zonder afleiding – thuis aan het werk te zijn. Een ander mist aansturing, samen optrekken, even kunnen sparren en small talk bij de koffieautomaat. Thuiswerken heeft zo zijn voor- en nadelen, maar dat het steeds vaker voor zal komen is een feit. Verstandig dus om te kijken hoe je het voor jezelf zo prettig mogelijk maakt.

5 praktische tips voor effectief thuiswerken tijdens en na de corona crisis:

  1. Kies een ruimte waar je ongestoord kan werken en (video)bellen.
  2. Zorg voor een goede werkplek; Een stoel en tafel/bureau op de juiste hoogte. Met een goede houding houd je het langer vol en voorkom je klachten.
  3. Verdeel je tijd in blokken. Voorkom dat je van de ene Zoom-sessie naar de andere gaat. Video-bellen is intensief, dus bouw ook momenten van rust in. Loop bijvoorbeeld een rondje buiten. Zorg voor voldoende beweging.
  4. Houd contact met je collega’s. Bel met collega’s en zorg dat jullie regelmatig als team online bij elkaar komen. Dat hoeft niet alleen werk inhoudelijk te zijn. Een digitale vrijdagmiddagborrel of delen wat je persoonlijk leert van deze periode, werkt ook verbindend. Zo blijf je met elkaar en de organisatie in contact.
  5. Blijf, ook als je langer thuis moet werken, bezig met je persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling tijdens de corona crisis

Je vast gemerkt dat er andere uitdagingen op het gebied van samenwerken, communicatie en leiderschap ontstaan als je veel thuis werkt. Thuis is het lastiger om je leidinggevende en collega’s informeel te spreken, en merk je dat het nog belangrijker wordt om na een vergadering met dezelfde beelden te vertrekken. Soms is het ook fijn om niet geconfronteerd te worden met het gedrag van ‘die ene collega’ (DISC helpt om hier meer inzicht in te krijgen), of de mogelijke onderstroom in je team. En hoe houd je als leidinggevende op afstand eigenlijk zicht op je team? Hoe gaat het loslaten je af en wat heb je dan eigenlijk vast te houden? Het is verstandig om ook in tijden van (verplicht) thuiswerken bezig te blijven met ontwikkelen van je vaardigheden.

Passende werkvormen voor je persoonlijke groei en professionele ontwikkeling

Young talent vliegt met zelfgemaakte vleugels

Op zoek naar een activiteit die jou en je team helpt om effectiever te werken en aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling? We bieden diverse online & offline werkvormen aan die je/jullie daarbij kunnen helpen. Deze programma’s kunnen we in ieder geval van harte aanbevelen:

Meer informatie?

Mocht je meer informatie willen over effectief samenwerken of over je persoonlijke ontwikkeling? Neem contact op en we helpen je graag verder om de volgende stap te zetten.

Outing Holland

Bij Outing Holland leer je door te doen! We geloven er in dat ervaring leert. Dat het letterlijk en figuurlijk in bewering brengen van mensen een effectieve manier is om te leren. We helpen organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van leer- en ontwikkeltrajecten door gebruik te maken van diverse actieve werkvormen, management games en outdoor oefeningen.

Outing Holland scoort een 9,3 uit 10 op basis van 17 beoordelingen
Verbinden tijdens corona