Donderdag 20 november 2014 vond onze Werkvormendag plaats. Een dag waarop nieuwe, praktische, actieve werkvormen voor allerhande leersituaties geïntroduceerd werden. Met een opkomst van meer dan 100 deelnemers, stond inspireren met ons gedachtengoed ‘ervaring leert’ centraal. En waar kon dit beter dan bij Radio Kootwijk? “Een dag én een locatie die je raakt!”, aldus een deelnemer.

De dag was vormgegeven als een proeverij, waarbij iedereen de kans kreeg om kort kennis te maken met vernieuwende werkvormen, zoals: Deep Democracy, Lego© Serious Play© en TRAIN-ing.Werkvormendag 2014 Daarnaast werd het concept Do’s & Drones gepresenteerd, waarbij echte drones ingezet worden. Ook Koerskaart, een bordspel voor large group interventions, had een unieke bijdrage. Deelnemers kregen de kans om, vanuit eigen ervaring, mee te denken aan de verdere ontwikkeling van werkvormen.

Deep Democracy is een verfrissende theorie en werkvorm, die in opkomst is in Nederland en voor veel deelnemers nog onbekend is. Onze collega Sabine Mastwijk wees de deelnemers de weg op de Outing Holland manier: leren door te ervaren! Door te beginnen met de check-in konden deelnemers meteen proeven van Deep Democracy en ontstond er openheid en toegankelijkheid in de groep als een soort tweede natuur.

Lego© Serious Play© zet het individuele proces centraal en laat je hoofd via je handen spreken. Remko Sietsma nam de deelnemers mee in dit proces en gaf de kern aan van deze werkvorm: “Jouw handen vertalen wat er in je hoofd zit: dus ga niet met jezelf vergaderen, maar ga gewoon bouwen.” De modellen zijn metaforen voor de werkelijkheid, waarbij elk individueel verhaal telt als veilige waardevolle bijdrage zonder discussie.

TRAIN-ing: trainen met treinen. Een wijs mens zei eens dat wij van binnen altijd een beetje kind moeten blijven. Met het fanatisme van de deelnemers bij deze workshop, bloeide dat innerlijke kind weer helemaal op. “Het is spelen ….. totdat je het serieus neemt”, aldus collega Thomas de Vries. Het groepsproces kan met deze werkvorm snel en effectief onder de loep worden genomen.

Do’s & Drones werd voor veel deelnemers een allereerste kennismaking met de uitdagende, vliegende apparaten. Met deze spannende werkvorm nam Timo Wilke de deelnemers mee in het zichtbaar maken van onderlinge interactie. Rolverdeling, tijdsdruk, omgaan met techniek, uitwisselen van vaardigheden, stellen van doelen en samenwerken op afstand… Do’s & Drones biedt het allemaal en zal een grote vlucht gaan maken, als het aan ons ligt. Een deelnemer over de werkvorm: “Consensus vinden in wat je samen gaat doen, en het dan echt allemaal ook zo doen: een uitdaging!” 

De dag werd afgesloten met een borrel Werkvormendag 2014: Radio Kootwijk en bij het uitzwaaien kregen de deelnemers een boek met een persoonlijk berichtje van een andere deelnemer mee. Al met al werd de dag als een groot succes ervaren: door de deelnemers en ook door ons! Er zijn heel wat foto’s gemaakt. Ook zo benieuwd? Deze staan online!

Wij kijken met een heel goed gevoel terug op onze werkvormendag 2014, in Radio Kootwijk. Vanwege de enorme hoeveelheid aanmeldingen en mensen die we hebben moeten teleurstellen, vol was helaas vol, overwegen wij een herhaling in de eerste helft van 2015. Houdt onze nieuwsbrief in de gaten!

Meer weten over deze werkvormen? Neem contact met ons op, of kijk op: Deep Demo, Lego© Serious Play©, TRAIN-ing, Do’s & Drones.