Prikbord-dec-2015

Feest in 2016; Outing Holland bestaat 25 jaar!

 

25jaarOHVolgend jaar is het zover, dan is het 25 jaar geleden dat Outing Holland het daglicht zag. Een kwart eeuw ervaringsleren. Dat vraagt om een feestje vinden wij! En feestjes vieren dat doen wij bij voorkeur niet alleen, dat doen we ook graag met onze professionele vrienden; klanten, relaties, leveranciers en natuurlijk onze (oud-)medewerkers.

Wat er op het programma staat laten we je begin volgend jaar weten. Houd onze digitale ‘feestbrieven’ in de gaten om niets te hoeven missen van ons verjaardagsfeestje.

Voor de gelegenheid hebben we alvast een bijpassend logo laten maken. Je zult deze vast regelmatig tegenkomen volgend jaar.

Prettige feestdagen en tot volgend jaar!

Yolanda vervangt Ilse

 

Yolanda-rechthoek

In november 2015 is onze collega Ilse na ruim 14 jaar een nieuwe uitdaging aangegaan. Sinds twee en een half jaar is Ilse BABS | trouwambtenaar in de gemeente Nijkerk, en vervulde zij deze functie naast haar werk bij Outing Holland. Het werd tijd om er haar ‘echte’ werk van te maken. Hoewel we haar natuurlijk gaan missen, wensen we haar heel veel succes en plezier!

Van Ilse is er natuurlijk maar één! Toch moesten we op zoek naar een nieuwe duizendpoot. Die hadden we in een oogwenk gevonden in de persoon van Yolanda Sloot. In 2010 heeft Yolanda bij ons stage gelopen en ze is daarna nog regelmatig als facilitator-instructeur aan de slag geweest. Nu terug van weggeweest om als spin in het web op kantoor (en soms daarbuiten) aan de slag te gaan. Via deze weg wil zij zich graag even voorstellen:

Ik ben Yolanda Sloot, 28 jaar en trots dat ik voor Outing Holland mag werken. Doordat ik een aantal jaar geleden al bij Outing Holland heb gewerkt, is de werkwijze en de omgeving voor mij niet nieuw, de functie wel. Hoewel ik natuurlijk nog een hoop te leren heb voel ik me (weer) helemaal thuis. Ik kijk uit naar een plezierige samenwerking vooral ook met klanten, leveranciers en andere netwerkpartners. 

Als projectcoördinator bij verschillende organisaties heb ik veel ervaring opgedaan in plannen en organiseren. Of het nu gaat om het plannen van mijn werkzaamheden, projecten, personeel, trainingsprogramma’s of een stedentrip, niks leukers dan plannen! Maak me gerust ’s nachts wakker voor het maken van een draaiboek en sta op de rem als ik doorsla (dit is thuis wel eens nodig). Niet alles is te plannen/organiseren dan ben ik me van bewust, maar als je een keer voor een uitdaging staat, bel me gerust. Ik zie er naar uit om in 2016 kennis te maken met zoveel mogelijk bestaande en nieuwe relaties van Outing Holland. Hopelijk tot snel ziens. 

Boek & Congres: Reinventing Organizations

 

CongresDit najaar verscheen de Nederlandse vertaling van de internationale bestseller van Frederic Laloux; Reinventing Organizations. Het boek gaat over hedendaagse organisaties die vast lijken te zitten in manieren van werken die niet meer van deze tijd lijken. Organisaties die nog niet altijd even goed lijken te beseffen dat we niet meer in een tijdperk van veranderingen zitten maar in een verandering van tijdperk. Welke vertrouwde modellen voor organiseren werken nog wel en welke niet meer? Het boek van Laloux biedt antwoorden die wereldwijd gehoor krijgen (in 15 talen vertaald).

Reinventing Organizations is de uitgebreidere versie van ons nationale succesnummer ‘Verdraaide Organisaties’. Het boek van Laloux gaat over belangrijke doorbraken die meer voldoening brengen voor klanten, medewerkers en leidinggevenden. De drie pijlers; zelfsturing, heelheid en wendbaarheid van doelen zorgen voor eenvoud in organisaties en breed gedragen doelen die ertoe doen. Cyaan organiseren heet dat in het boek.

De auteur komt met veel praktijkvoorbeelden van organisaties van over de hele wereld. Bedrijven die op significant andere manieren organiseren waarbij ‘sence & respond’ de plaats heeft ingenomen van ‘predict & control’.

Op 26 november bezochten we het congres ‘Let’s Reinvent Organizations’. Onze Brusselse zuiderbuur was in Nederland op bezoek om zijn boek nader toe te lichten. Waar was gerekend op 150 deelnemers, bleek de animo zo groot dat Het Eerste Huis (organisator) uiteindelijk de Central Studio’s in Utrecht moest afhuren om de ruim 700 geïnteresseerden te herbergen. Samen met Hoogleraar Jan Rotmans (transitiekunde), Brian Robertson (Holocracy) en onze nationale knuffelveranderaar Jos de Blok (Buurtzorg) vertelde Laloux het verhaal van zijn boek en de effecten en ontwikkelingen die hij op zijn reis tegenkomt.
Voor Buurtzorg (inmiddels zo’n 9000 medewerkers) is er een belangrijke rol weggelegd in het boek. Immers de drie pijlers – en dan met name die van zelfsturing – zijn bij Buurtzorg als geen ander verzorgd. Het noemen van Buurtzorg in het boek, zorgt er inmiddels voor dat Jos de Blok de gehele wereld over vliegt om zijn Buurtzorg-aanpak over te brengen aan anderen.

Het congres was een mooie inspirerende dag met een zaal vol veranderaars, vernieuwers en organisatieontwikkelaars die geloven dat het anders moet en dat het anders kan.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verhaal van Laloux en/of in nieuwe manieren van organisatieontwikkeling, is het boek Reinventing Organizations een absolute aanrader. Kijk voor een voorproefje dit filmpje. Wil je in contact komen met vernieuwers die geïnspireerd zijn geraakt door het boek? Kijk dan eens op de LinkedIn groep.

Dus ben je nog op zoek naar een inspirerend kerstgeschenk (aan jezelf, of voor je collega)? ‘Reinventing Organizations’ is een aanrader.

Terugblik Werkvormendag 2015

 

Werkvormendag2015Iets doen waar je kracht zit, wat je leuk vindt én waar je ook nog speciaal om wordt gevraagd… Dat was voor ons de “Werkvormendag” op 20 november 2015. Meerdere deelnemers die vorig jaar niet konden deelnemen aan onze werkvormendag in Radio Kootwijk, omdat de dag volgeboekt was, hadden ons verzocht om nogmaals een dag te organiseren. En dat doen wij natuurlijk graag!

We wilden dit jaar graag met een kleinere groep deelnemers aan de slag. Met meer ruimte voor elke werkvorm en de mogelijkheid om meer diepgang in het programma aan te brengen. Een geschikte ruimte vinden bleek lastig. De combinatie van de werkvormen TRAIN-ing en Drones stellen wat specifieke eisen aan een locatie. De oplossing bleek dichterbij dan verwacht. We zijn voor het eerst sinds 24 jaar in en om ons eigen kantoor aan de slag gegaan! In combinatie met ruimtes van de overbuurman een prima plek.

Waar Drones vorig jaar een try out van een nieuwe werkvorm was, stond het nu met ruim een jaar ervaring op het programma. Het is op dit moment een van de populaire werkvorm in ons aanbod. Ook nu was het voor alle deelnemers nieuw om met een drone te vliegen. De deelnemers waren verrast op welke thema’s deze werkvorm differentieert en wat ermee allemaal zichtbaar en bespreekbaar kan worden gemaakt.

Naast ons Drone-programma en TRAIN-ing, stonden ook Lego Serious Play en Deep Democracy op het programma. Van meerdere deelnemers kregen we voor de lunch al te horen dat de dag voor hen reeds geslaagd was. Inspiratie, verwondering, concrete ideeën voor eigen trainingen en nieuwe ontmoetingen zorgden daarvoor. Ook wij kijken terug op een “dag met een gouden randje”.

Kon jij er dit jaar (weer) niet bij zijn en wil je wel graag meer weten over de inzet van onze meest populaire werkvormen? Neem dan contact met ons op. We kijken graag wat we mogelijk kunnen maken.