Teamrollen van Belbin

Teams werken beter samen en presteren beter als ze goed gebruik weten te maken van de verschillende teamrollen van hun leden. Het teamrollenmodel van Meredith Belbin is een beproefde manier om deze verschillen te leren herkennen, begrijpen en benutten. Uitgangspunten zijn dat de leden van een team, naast hun professionele en organisatorische rol, ook altijd een karakterrol of teamrol inbrengen: de kenmerkende manier waarop zij hun persoonlijke eigenschappen inzetten en in de interactie met anderen productief maken.

de teamrollen van Belbin

Belbin identificeerde negen van dergelijke rollen, die elk zijn opgebouwd uit een aantal samenhangende eigenschappen, overtuigingen en probleem-oplosstrategieën. De negen teamrollen zijn in beginsel complementair. Zij versterken elkaar, vullen elkaar aan en zitten elkaar dwars, verstaan en misverstaan elkaar en leiden tot een voortdurend debat. Een teamrol staat los van functie en status. Over het algemeen heeft iedereen twee of drie voorkeursrollen. Belbins Teamrolmodel laat zien hoe deze verschillen benoemd, herkend en gehanteerd moeten worden.

Verschillende actieve werkvormen kunnen helpen om inzichtelijk te maken welke rollen binnen teams bestaan en wat hun ideale werkverhouding is. Naast diverse outdooropdrachten zijn ook de volgende programma’s geschikt:

Meer weten?
De 9 verschillende teamrollen vind je op de site van Interplace
Teamrollen op het werk door Meredith Belbin op bol.com

Ervaring leert
Klantwaardering
Meer weten?
Contact