Het lijkt zo eerlijk, een besluit nemen met meerderheid van stemmen, maar levert dat altijd het beste besluit op? En is het besluit wel uitvoerbaar? Weet je bijvoorbeeld wel zeker dat de tegenstemmers er loyaal aan meewerken? Bovendien: leent iedere kwestie zich wel voor een democratische besluitvorming?
Natuurlijk niet. Immers, in geen enkele organisatie is iedereen even beslissingsbevoegd. Er zullen altijd mensen zijn die de ‘knoop moeten doorhakken’. Deep Democracy kan hen daarbij helpen.
Deep Democracy is een besluitvormingsmethodiek die de inzichten van de minderheid meeneemt, zonder te gaan polderen.
Groepsbesluiten winnen aan kracht door sluimerende verschillen van mening en verborgen oorzaken van conflicten sneller naar de oppervlakte te brengen. Bij Deep Democracy is er oprechte aandacht en waardering voor andere meningen. De methode is een effectief middel om de onderstroom naar boven te krijgen. Daar wordt de besluitvorming beter, en de werksfeer veiliger van.
Onze trainers maken bij teamontwikkeling en individuele coaching veel gebruik van de begeleidingstechnieken die de Lewis-methode van Deep Democracy te bieden heeft. Het biedt een handvat om groepen waar veel emoties en conflicten spelen op neutrale manier te begeleiden. Onze ervaring leert dat iedereen die kennis heeft gemaakt met Deep Democracy direct anders te werk gaat bij het nemen van (groeps)besluiten, waar dan ook. Want de principes uit de methode zijn niet alleen toepasbaar in de werksituatie, maar ook ook op de (sport)vereniging, op school of gewoon thuis.
Wil je meer weten over Deep Democracy en wat deze methode kan betekenen in de ontwikkeling van jezelf of je team, neem dan contact op met Sabine Mastwijk.
Benieuwd naar een praktijkcasus? ‘Ga toch gewoon vissen’ biedt een kijkje in de Deep Democracy -praktijk.