Lego© Serious Play© - Werkvormendag 2014 Tijdens onze werkvomendag, van 20 november jongstleden, werd bij één van de proeverijen de Lego© Serious Play© (LSP) materialen en methodologie ingezet. Deze bijzondere werkvorm is in de jaren negentig ontwikkeld, door Lego in samenwerking met de universiteit van Lausanne. Lerend spelen, spelend leren in optima forma.

Hoewel LSP in eerste instantie een wat ‘te speelse indruk’ achterliet, is LSP allesbehalve ‘vooral’ speels. Sinds Robert Rasmussen, directeur van Lego Education, zich is gaan inzetten voor de ontwikkeling van deze methode, is er een ongekende opmars van LSP, binnen en buiten directiekamers en trainingsruimtes.

Rasmussen heeft in samenwerking met Per Kristiansen, master trainer LSP, de LSP methodiek tot een krachtige, creatieve benadering van organisatieontwikkeling ontwikkeld. Dit kan op de gebieden: innovatie, verandering, samenwerking, communicatie, strategie  en dergelijke. Door ver weg te blijven van allerhande traditionele dikke beleidsnotities en taaie strategische rapportages, maar door ervarend en spelend het potentieel van de professionals in organisaties betekenis te geven en te ontsluiten, hebben zij lading gegeven aan deze methodiek.

Rasmussen en Kristiansen hebben de ontwikkeling van LSP Lego© Serious Play© - must have en hun ervaringen als master trainers nu te boek gesteld in “Building better business, using the Lego© serious play method©”. Het boek beschrijft niet alleen de, soms wat té degelijke en paradoxale, zoektocht naar wetenschappelijke onderbouwing. Het beschrijft ook uitgebreid alle werkende principes en het kernproces van de methode.

Voor diegenen die LSP gebruiken als werkvorm, of overwegen dit te gaan doen, is dit boek een gevulde schatkist en uiteraard een must have vol illustratieve voorbeelden van een methode die de verbeelding op een veilige manier verbindt met het potentieel in organisaties. Voorlopig is het boek alleen Engelstalig te verkrijgen. Een korte, informerende animatie over LSP vindt je hier.

Nieuwsgierig geworden naar de LSP methode? Neem contact op met onze eigen ‘LSP certified facilitator’: Remko Sietsma.