“Niets duurt voort, behalve verandering”

Welke impact kan veranderen hebben op het denken, doen en voelen van professionals? Zorginstelling Dimence wilde haar medewerkers dit laten ervaren, in het kader van een leergang over organisatieontwikkeling.

Ergens in de stad Deventer ontvingen de deelnemers ‘s ochtends de opdracht om, individueel, in gesprek te gaan met de lokale bevolking, over het thema veranderen. Doel was om informatie, kennis en ervaring op te doen, over de betekenis van veranderen op mensen. In de middag werden de ervaringen uitgewisseld en collectief gemaakt. Deze werkvorm wordt, in een ander kader, door ons ook wel Leerling in Leiderschap genoemd. Belangrijke voorwaarde bij deze opdracht: je opereert ’s ochtends helemaal alleen zonder enig contact met collega’s, familie, vrienden en dergelijke.

Niet alleen de inhoudelijke gesprekken over veranderen bleken waardevol. Vooral ook het feit dat men een dagdeel lang helemaal alleen op pad moest en wildvreemde mensen moest aanspreken, over een niet-alledaags onderwerp, zorgde ervoor dat iedereen uit zijn/haar comfortzone werd getrokken. Het zorgde ook voor ongelooflijke en waardevolle verhalen, ontdekkingen en ervaringen. Reactie van meerdere deelnemers: “van alle trainingen die ik ooit gevolgd heb was dit de meest krachtige!”