Feestbrief_mei_2016

 TeamY, test je team!

Logo_TeamY Hoe leuk heb jij het op je werk? Hoe is het gesteld met de effectiviteit van je team? Worden de klanten nog wel echt geholpen? Voel je je voldoende uitgedaagd? En gewaardeerd? Of heb je het gevoel dat er veel goed gaat maar dat er ook wel iets beter kan, maar weet je niet precies wat?

Maak kennis met TeamY, een zelf ontwikkelde teamtest om snel en overzichtelijk antwoord te geven op bovenstaande vragen èn meer. Wanneer teams daadwerkelijk werk willen maken van hun eigen teamontwikkeling op de korte of lange termijn, dan is TeamY een doelgericht instrument om zichtbaar te maken waar krachten, knelpunten en kansen liggen.

Hoe werkt het?

Het online meetinstrument meet 15 belangrijke thema’s voor succesvol samenwerken verdeeld over de vier dimensies voor effectieve teams;

  • Het bestaansrecht (hiervoor zijn wij bij elkaar)
  • De inrichting (zo zijn wij georganiseerd)
  • De onderlinge teamdynamiek (zo werken wij samen)
  • De relevante omgeving (dit is ons krachtenveld)

Alle betrokken teamleden vullen zelf de test  in(10 tot 15 minuten), waarbij men per thema’s scores kan geven. Ook worden er enkele open vragen gesteld. De uitkomsten van de test worden zowel individueel als collectief verwerkt. Door een visueel aantrekkelijke en overzichtelijke rapportage kan elk teamlid zelf eenvoudig de resultaten duiden.

De kracht

De kracht van TeamY is dat elk(!) teamlid zelf aangeeft wat zijn of haar verlangen is en wat er volgens hem of haar nodig is. Daarmee wordt elk teamlid zelf medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van het eigen team (en dus ook van de eigen ontwikkeling…). Ook voor teamleiders is TeamY een behulpzaam – en soms best spannend – handvat om het eigen leiderschap in een bredere context betekenis te kunnen geven. TeamY wordt ingezet als analyse-instrument om antwoord te kunnen geven op de vraag; ‘Hoe staan we ervoor’? Anderzijds zit de toegevoegde waarde van deze online teamscan vooral òòk in ‘vinger aan de pols functie’. Bij een langer durend teamontwikkelprogramma wordt TeamY periodiek ingezet om de voortgang van de teamontwikkeling te kunnen monitoren en waar nodig bij te sturen. TeamY is eenvoudig en snel in te zetten, soms zelfs ter plekke en kost  € 30,- per teamlid.

Nieuwsgierig?

Als je meer wil weten over TeamY neem gerust contact met ons op en/of neem alvast een voorproefje door de TeamY quickscan in te vullen.


 Outing Beijing

China_rechthoek Een reiskoffertje als kerstgeschenk eind december was de opmaat naar een studiereis richting Peking in maart 2016. Met onze vaste crew zijn we ons gaan verdiepen in en verwonderen over deze immense Chinese stad. Verdiepen in deze andere cultuur die ogenschijnlijk zo ver van de onze staat. Verwonderen hoe één stad zoveel verschillen kan herbergen.

Van Ming en Qing dynastieën, met haar immense tempels, het Maoïsme wat nog zo zichtbaar is, tot de gereguleerde markteconomie die het nu is. Uiteraard zijn er verschillen, maar de metropool Beijing is ook modern en lijkt soms Westers met haar moderne architectuur. De stad ademt enerzijds veel oud en traditie, maar is anderzijds hip, fashionable en wellicht meer gewend aan snelle (cultuur)verandering dan wij ons konden voorstellen. De fietsen zijn ingehaald door scooters, de scooters door busjes en de busjes door auto`s. Geen oude gammele rammelbakken, maar duizenden verlengde modellen van degelijke Duitse makelij. Bejaarde echtparen die zich de opkomst van Mao nog kunnen herinneren, eten nu met stokjes onder immense LCD schermen, schreeuwende muziek en westerse reclame. Uiteraard beklommen we met z`n allen de Chinese muur, liepen we over het plein van de Hemelse Vrede, bezochten we De verboden stad en vergaapten we ons aan de Great hall of People naast Mao’s mausoleum. Maar minstens zo indrukwekkend waren diverse tempels, de eetgelegenheden en de riksja’s in de oude stad.

Mooie ontmoetingen

Hoogtepunt voor ons was ook het bezoek aan een collega-organisatie; “Acewood”. Een feest van herkenning – wij noemden ze al snel ‘Outing China’ – en bijzonder te merken dat een organisatie waar we tot begin 2016 nog nooit van hadden gehoord, op 8.000 kilometer van ons kantoor in Utrecht, zoveel overeenkomsten met ons heeft. Ervaringsleren, actieve werkvormen en een keur aan uitdagende opdrachten. Zelfs de inrichting van hun pand heeft gelijkenissen met het onze. We wisselen nu reeds werkvormen uit en gaan wellicht de komende jaren ook nog samenwerken! We ontmoetten ook de Nederlander Tim Metz die met de startup Saent probeert de wereld te veroveren. Een concept met speciale software om je productiviteit te verhogen en helpt efficiënter te werken door jezelf minder te laten afleiden. Tim nam ons mee in de wirwar aan regelgeving, de kansen van het verre oosten, de groeimarkt, de enorme bedrijven met duizenden medewerkers en de dwingende hand van de overheid. Daarnaast hadden we een leuke bijeenkomst met enkele Scandinavische ondernemers, gepassioneerde bierbrouwers. We hoorden hun verhaal over vergunningen, gedwongen verplaatsingen van ondernemingen en de onbegrijpelijke haat en liefde verhouding voor deze mooie en rare stad.

Waardevolle ervaringen

Het was een studiereis die onszelf als team nog meer heeft verbonden. Het bracht weer nieuwe waardevolle ervaringen. Mooie beelden en gesprekken. De aanleiding was het 25-jarig bestaan van Outing Holland. In retrospectief was dat eigenlijk niet nodig. Want hoeveel rede(nen) moet je hebben om je eens ècht in den verre te gaan verwonderen, om out of the box te ervaren en te zien hoe wij anders zijn en stiekem op heel veel terreinen… toch gewoon hetzelfde? Op naar 30 jaar Outing Holland!


On- Offshore Challenge

Offshore_Challenge Op zoek naar een werkvorm die vernieuwend en grensverleggend is en die de onderlinge samenwerkingsdynamiek daadwerkelijk op de proef stelt? Wij ontwikkelden hiervoor de On- Offshore Challenge, een high-end integrale samenwerkingsgame voor grote(re) groepen die gespeeld wordt op het land en op het water.

De opdracht in het kort

Uitgangspunt van de On- Offshore Challenge is een te behalen gezamenlijke doelstelling waarbij men in teams opereert en aangestuurd wordt door een ‘hoofdkantoor’. Tegen de achtergrond van de gezamenlijke doelen formeren alle teams hun eigen ‘droge teams’ die offshore op het land werken, hun ‘natte teams’ die onshore het water op gaan en hun ‘coördinatieteams’ die de projectcontrole voor hun rekening nemen. Communicatie op het land vindt plaats via portofoons en op het water heeft men de beschikking over marifoons. Elk team heeft een eigen communicatiekanaal waarop informatie kan worden uitgewisseld. In de beschikbare tijd werken de landteams uiteenlopende projecten/ opdrachten af waarbij men zich snel kan verplaatsen met Segways. Ook de waterteams gaan met GPS-apparaten op zoek naar waardes aansluitend op de opdrachten van de landteams. De teams op het water verplaatsen zich met zogeheten Ribs, supersnelle spectaculaire speedboten. De teamleden die de coördinatie voor hun rekening hebben genomen hebben een vaste locatie van waaruit het ingewikkelde project wordt gecoördineerd.

Voor wie

Deze nieuwe managementgame sluit aan op de steeds complexer wordende dynamiek van (project-)organisaties waarbij veel stakeholders met uiteenlopende belangen zijn betrokken. Er kan ontdekt en geëxperimenteerd worden op uiteenlopende thema’s en onderwerpen zoals; samenwerken op afstand, strategisch denken versus tactisch en operationeel ‘handelen’, lean-/ projectmatig werken, veranderen, leiderschap en nog heel veel meer. Voorafgaande aan deze game is het invullen van onze teamtest TeamY een passende interventie om vast te stellen welke thema’s terug moeten komen in deze managementgame. Wil je meer informatie over deze grootschalige managementgame, neem gerust even contact met ons op.


 Aankomende evenementen

Krukjes_rechthoek

23 juni – Dag van de Teamontwikkeling

Wil je de samenwerking in je team(s) verbeteren of nog efficiënter maken? Wil je inspiratie voor het zelf organiseren van teambijeenkomsten, of ervaren hoe je kunt meten wat een team nodig heeft? Samen met Mensen in Bedrijf organiseren we op 23 juni 2016 de Dag van de Teamontwikkeling op Landgoed Beukenrode te Doorn. Hèt evenement waar je antwoord krijgt op deze vragen. Inspiratie voor teamleden, -leiders en -coaches. Lees meer op de pagina Dag van de Teamontwikkeling en meld je snel aan, want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar.

25 & 26 augustus – Beleef De Zandbak

Straks na je zomervakantie een ontspannen en inspirerende start maken van het najaar? Samen met een aantal andere partijen organiseren we dit jaar voor de tweede keer het Zomerfestival Beleef De Zandbak op 25 en 26 augustus 2016 bij De Zwanenhof te Zenderen. Gedurende twee dagen worden diverse workshops georganiseerd aan de hand van 5 thema’s, namelijk:

  • Leven het verschil!Logo_Beleef_De_Zandbak
  • Teams in turbulente tijden
  • Op avontuur
  • Jezelf als instrument
  • Van sores naar succes

Beleef De Zandbak is hét evenement om te leren en te ontmoeten voor iedere HR(D) professional, programmamaker, trainer, coach, leidinggevende en adviseur. Wacht niet langer en meld je nu aan voor één dag of beide dagen. Ook een groepsinschrijving is mogelijk. Kom je met 5 personen? Dan is de 5e gratis!