Aan het einde van het jaar is voor velen gebruikelijk terug te blikken en vooruit te kijken. Wat waren successen en wat zijn leermomenten geweest? Welke doelen zijn er voor 2018? Ongetwijfeld zijn er ook mooie en goede voornemens.  

Of je nu terug- of vooruit kijkt, bedenk even door welke bril je kijkt. Je, vaak onbewuste, oordelen, verwachtingen en overtuigingen beïnvloeden je blik. Immers we zien de dingen niet zoals “ze” zijn, maar zoals “wij” zijn.

Bewustwording oordelen, verwachtingen en overtuigingen

Afgelopen jaar hebben we een interactieve workshop ontwikkeld met uiteenlopende kijk- en doe-opdrachten over aannames, verwachtingen en groepsvorming op het kruispunt van leuk en leerzaam. Deelnemers ervaren de snelheid waarmee oordelen, verwachtingen en overtuigingen worden gecreëerd. Daarnaast confronteert de workshop de deelnemers met hun eigen ‘bril’.

Wanneer je al die brillen in een team bij elkaar hebt, is het soms lastig elkaar goed te begrijpen. Dit bemoeilijkt nogal eens de samenwerking binnen en buiten teams. De workshop biedt handvatten voor een voorspoedige samenwerking, ook in 2018. Wil je 2018 ook bewuster worden van jullie eigen ‘brillen’ en wat daar van komt? Laat het ons weten en we komen graag naar je toe.

Benieuwd naar een voorbeeld dat we zouden kunnen gebruiken tijdens de workshop?

Test hier jouw waarnemingsvermogen:

Hoeveel schapen tel jij in de afbeelding hieronder?

a. Minder dan 250
b. 250 – 750
c. Meer dan 751

Juiste antwoord: a. het aantal schapen is 0. Kijk nog maar eens goed..